Johan og resten av klassen hadde lesetime på skolen. De hadde valgt seg hver sin bok på biblioteket som de skulle lese i. Johan selv, hadde valgt boken Jakten på Tyven-tyven om detektivbyrå nr. 2. En krimbok for barn. Han leste for å se om han fikk noen gode tips, til etterforskningen, slik at tiden opplevdes som nyttig. For han hadde jo egentlig ikke tid til å sitte her å lese. Han hadde undersøkelser å gjøre.

Etter lesetimen, var det friminutt og senere på dagen skulle alle vise fram en ting som de var glad i. Det var snart påske, så derfor var det mye mindre vanlig skole enn det pleier å være. Johan gledet seg til påskeferien, men samtidig så gjorde dette at klokken jobbet mot han. For han måtte løse saken før påske. Etter påske ville nok tyvegodset være tapt for alltid.

Det var to mistenkte igjen han måtte undersøke. Rex og Roger. Begge hadde typiske skurkenavn, selv om Johan var litt misunnelig på navnet Rex. Det navnet minnet han litt om dinosauren T-rex.

– Da kan dere legge ned bøkene og finne frem matboksen, så kan vi se på Supernytt i matpausen, sa læreren og rullet frem fjernsynet som sto i kroken og satt det på.

Johan satt ved siden av en jente som het Mona Mari og de pleide alltid å bytte en skive i lunsjen. I dag gav Johan bort en skive med leverpostei på, og fikk en skive med hvitost tilbake. Han var godt fornøyd med skivebyttet.

I dette kapittelet klarer Johan å eliminere en ny mistenkt.

En halvtime senere satt de i en ring og skulle vise frem noe som de var glade i. Mari Mona viste frem en ring hun hadde fått av bestemoren, Markus viste frem rulleskøytene som han hadde arvet av fetteren sin, og Johan viste frem den sin fineste Lego. Et stort romskip med romvesener og drager. Når det var Rex sin tur, dro han frem sekken sin.

– Hva er det du vil vise oss Rex, spurte læreren?

Johan mistet nesten pusten når Rex strakk seg ned i sekken, og dro opp et par Crocs med dinosaurpynt på. Men disse var grønne og hadde andre dinosaurer på, enn det Johan hadde hatt på sine sko.

– Har ikke du et par som er nesten slik, spurte læreren, mens hun så på Johan.

– Jo, jeg har jo egentlig det, sa Johan mens han så rundt på alle som satt i ringen rundt, med et mistenksomt blikk. Men ingen i klassen hadde et noe som helst ansiktsuttrykk som avslørte noe som helst.

Det som derimot ble klart for Johan, var at Rex ikke lengre var en mistenkt. Hvorfor skulle han stjele hans Crocs, når han hadde fått sine egne? Når han kom hjem fra skolen den dagen, så gikk han inn på rommet, åpnet døren til det hemmelige detektivkontoret sitt og tok ned bildene av Markus, Martinus og Rex. Og satt en rød ring rundt Roger. Det var en mistenkt til. Han grublet en liten stund til, før han gikk og spiste middag. I dag var det fiskepinner og brokkoli. Etter middag ventet leksene.

Når Johan la seg den kvelden skulle onkelen lese for han, men de valgte istedenfor å se videoer av morsomme katter. Onkelen fant frem mobilen, så de kunne se på den.

– Jeg har også noen bilder av skolen din som du kan få se om du savner klasserommet allerede, ertet onkelen. Johan tok ikke agnet, og de så tre filmer om katter som oppførte seg som mennesker før lyset ble slått av og det var sovetid.