Hvis alt hadde vært som normalt, så hadde Røde Kors minnet Norge om fjellvettreglene nå som vi nærmer oss påske, og hjelpekorpset hadde satt kursen mot skitrekket i Stordalen for årets påskevakt, og for mange årets høydepunkt.

Påsken er høytid for turer i fjellet, og fjellvettreglene er et viktig redskap for å unngå at turen ender med at hjelpekorpsene til Røde Kors eller andre må rykke ut med bistand.

Men alt er ikke som normalt akkurat nå.

Med koronaviruset står vi foran en alvorlig folkehelsekrise som vil berøre oss alle, uansett om vi blir syke eller ikke. Dette er ukjent terreng, og vi trenger gode råd. Røde Kors har derfor utviklet Koronavettreglene så vi ikke skader oss selv eller andre.

Det viktigste med de ni Koronavettreglene, er dette: Vi skal unngå å smitte hverandre med korona, og vi må hjelpe hverandre med å håndtere de vanskelige følelsene som isolasjon og andre utfordringer skaper for mange.

I fjellet er det som kjent avgjørende med god planlegging og innhenting av kunnskap for å unngå skader, at vi må be om hjelp fra redningstjenesten eller havner på legevakta. Det samme gjelder for godt koronavett. Det er avgjørende framover at spredningen begrenses, slik at helsevesenet klarer belastningen i en kritisk tid for både Norge og verden.

Det er godt å se hvordan vårt lokalsamfunn håndterer denne nye situasjonen: De aller fleste hører på gode råd, følger reglene og oppfører seg fornuftig. Vi ser også at mange sier hei til hverandre, og heier på hverandre. La oss fortsette med det! Denne helsekrisen er både fysisk og psykisk, vi må jobbe aktivt for å hindre de verste konsekvensene av at folk mister sosial omgang med andre. Her i Nordhordland Røde Kors har vi de siste ukene tilpasset aktivitetene våre slik at verken deltakere eller frivillige utsettes for ekstra smittefare.

Besøkstjenesten vår holder fortsatt kontakten med personene de vanligvis besøker. Dessverre, så er besøkene blitt satt på vent, men de snakkes fortsatt over telefon, og når koronaviruset er over vil besøkene fortsette som vanlig. Besøkene til sykehjemmene erstattes med en påskehilsen og påskeegg til beboerne.

Vi har også en viktig rolle som støtteaktør for lokale og nasjonale myndigheter, og vi har derfor en løpende dialog med kommunene om hvor det er behov for vår innsats. Daglig er det frivillige fra Røde Kors ute og bistår med handling av dagligvarer og utlevering av middager. Hjelpekorpset er som alltid klar til å rykke ut på søks- og redningsoppdrag. I år har hjelpekorpset hjemmevakt i påsken, og beredskapen er derfor noe mindre på fjellet. Dette er fordi vi ser at vi trengs her hjemme, for å bidra til å minske smittefaren, og støtte oppom kommunene i Nordhordland, men vi er selvsagt klar til å rykke ut til fjells dersom behovet melder seg!

Vi er klare til både å fortsette og ruste opp innsatsen vår. At så mange som mulig utviser godt koronavett, er det viktigste bidraget for å begrense skadene av denne folkehelsekrisen. Vi håper at alle går en fin påske i møte, til tross for restriksjonene vi må forholde oss til.

Stig Krossøy Nordvik hjelper en firbeint venn under Knarvikmila. Foto: Nordhordland Røde Kors

Det er langt til Italia og Spania, men skrekkscenene derfra er kommet tett på. Enkelte steder snakker de om at en hel generasjon eldre er blitt borte i løpet av et par uker. Det er hjerteskjærende beskrivelser fra pårørende som ikke får pleie sine syke slektninger, eller engang delta i begravelsen.

En slik virkelighet har vi heldigvis unngått så langt i Norge og spesielt i vårt lokalsamfunn. Men sammen må vi fortsette å ta ansvar for å hindre smittespredning. Vi er ikke trygge før alle er trygge. Ta godt vare på hverandre, og hold kontakten med familie, venner og kjære på telefonen, så kommer plutselig dagen der håndtrykk og klemmer igjen blir en del av hverdagen.

Stig Krossøy Nordvik, lokallagsleder i Nordhordland Røde Kors.